Davant el devessall de barbaritats sobre les rates penades dites aquests dies en relació amb “el coronavirus” hem decidit escriure aquesta publicació. Primer de tot, és important aclarir que existeixen ja multitud d’articles que parlen d’aquest virus i, per tant, no ens estendrem massa en aquest aspecte, és clar que mai ho farem millor que els experts/es en virologia o epidemiologia, per la qual cosa ens centrarem en la visió mediambiental. En resum:
Continue reading →


Cada volta són més els ajuntaments i associacions que apliquen mesures per a potenciar les poblacions de rates penades i com a conseqüència resulta comú llegir notícies en multitud de medis abordant el tema. Açò és positiu ja que la divulgació dels hàbits dels quiròpters ajuda a canviar la visió general d’aquests mamífers en ocasions temuts o perseguits per pura superstició. En totes les notícies, com és lògic, es fa especial èmfasi en el servei ambiental que ens ofereixen els quiròpters ibèrics afavorint l’equilibri ecològic com a voraços insectívors que són, cosa que indubtablement millora la nostra qualitat de vida evitant o controlant l’aparició d’algunes plagues.
Continue reading →


Aquests dies s’estan veient moltes publicacions en xarxes socials repetint el titular “Les abelles han sigut declarades l’espècie més important del planeta”. És necessari divulgar el servei ambiental impagable que ofereixen les abelles però aquesta no sembla la forma més idònia, ja que que amb eixos titulars no del tot correctes es pot generar confusió.

Continue reading →


Paiporta amplia la instal·lació de refugis per a rates penades fissurícoles feta en 2016 en el barranc de Xiva. Les noves ubicacions s’han triat tenint en compte l’existència prèvia de colònies pròximes ja establides. Amb aquesta intervenció es pretén afavorir als quiròpters fissurícoles (Pipistrellus sp.) oferint-los llocs còmodes i segurs on refugiar-se i criar, l’objectiu és que la seua població augmente i amb ella els importants serveis ambientals que ens presten com a depredadors d’insectes voladors.

La instal·lació de refugis va ser complementada amb una activitat a l’aire lliure on adults i xiquets van comprovar què espècies habiten la localitat mitjançant la identificació per ultrasons, a més d’aprendre sobre l’etologia i principals amenaces que pateixen aquests xicotets mamífers. video:

Taller de detección de murciélagos / Taller de detecció de rat…

Ayer, durante el taller de detección e identificación de murciélagos en Paiporta pudimos, a pesar de la lluvia, observar (y "escuchar") unos cuantos Pipistrellus pygmaeus que salieron de caza por la zona de la Rambla del Poyo, que atraviesa la población sirviendo de corredor ecológico para diversas especies al unir el interior de Valencia con l'Albufera. 🦇🦇🦇😍Hoy repetimos en Puçol, donde además ya hay refugios ocupados, de modo que con un poco de suerte los podremos ver salir de alguno de ellos al caer el sol. evento Puçol–> https://www.facebook.com/events/139342336703614—Ahir, durant el taller de detecció i identificació de rates penades a Paiporta vam poder, malgrat la pluja, observar (i "escoltar") uns quants Pipistrellus pygmaeus que van eixir de caça per la zona de la Rambla del Poyo o de Chiva, que travessa la població servint de corredor ecològic per a diverses espècies en unir l'interior de València amb l'Albufera. 🦇🦇🦇😍Avui repetim a Puçol, on a més ja hi ha refugis ocupats, de manera que amb un poc de sort els podrem veure eixir d'algun d'ells en caure el sol. esdeveniment Puçol–> https://www.facebook.com/events/139342336703614…#Pipistrellus #murciélagos #ratespenades #ratpenats #Paiporta

Publié par La Granja de Bitxos sur vendredi 20 octobre 2017

https://www.facebook.com/lagranjadebitxos/videos/1666867246691397/

Continue reading →


El passat mes d’Abril instal·lem diferents tipus de refugis i caixes niu en la *marjal de Tavernes de la Valldigna amb l’objectiu de potenciar les poblacions de rates penades fissurícolas, pàrids, teuladins i altres xicotetes aus troglodites com colltorts o caragolets (Troglodytes troglodytes), afectades per l’escassetat de forats disponibles en la zona. Amb aquesta intervenció es pretén potenciar espècies insectívores fonamentals en l’ecosistemes, com la rata penada de cabrera (Pipistrellus pygmaeus) o el totestiu (Parus major).

Continue reading →



El mosquit tigre (Aedes albopictus) és un dípter nematòcer alòcton (inclós en el Catàleg Español d’Espècies exòtiques Invasores, aprovat per Reial decret 630/2013, de 2 d’agost.) originari del sud-est asiàtic, fàcil d’identificar pel seu tòrax i abdomen de color negre amb taques blanques i potes a bandes negres i blanques. Encara que els mascles s’alimenten de nèctar, les femelles necessiten sang de mamífers o aus per a desenvolupar els ous que després dipositaran en l’aigua però, al contrari que altres mosquits locals, A. albopictus pica principalment de dia, la qual cosa representa una molèstia contínua allà on està present a més d’un possible problema sanitari ja que en alguns llocs és vector de malalties com dengue, febra groga, “chikunguña” o virus del Nil Occidental.

Continue reading →


¿Què és un “Hotel” d’insectes?

Encara que els empren molts insectes com a refugi (per exemple marietes o crisopes), els principals ocupants dels hotels d’insectes són les abelles i vespes solitàries, que els empren per a construir les cel·les on es desenvoluparà la seua descendència. En la naturalesa, aquests himenòpters solitaris empren tot tipus de foradets i galeries excavades generalment en fusta morta per una gran varietat de xilòfags, normalment larves d’escarabats. Continue reading →


L’Ajuntament d’Alzira instal·la 50 caixes niu de diferents dissenys per a afavorir la reproducció de diverses espècies d’aus en el paratge natural municipal de la Murta i La Casella, com totestius (Parus major),  xinxarrelles (Periparus ater), capellanets (Lophophanes cristatus), colltorts (Jynx torquilla), raspinells (Certhia brachydactyla), palputs (Upupa epops) o mussolets (Otus scops). Aquestes caixes se sumen a les 6 instal·lades en 2015 com a prova de la viabilitat del projecte.
Continue reading →


Revisió de les caixes niu del cortijo “Los Barros” de Aceitunas Guadalquivir a Sevilla, realitzada un any després de la instal·lació amb els següents resultats:

grafico_actividad_rev_enero_2017

La instal·lació de caixes niu, juntament amb altres mesures com la implantació de cobertes vegetals, la reducció de pesticides o la creació de punts d’aigua per a fauna són algunes de les eines que estan utilitzant-se en la parcel·la “Los Barros” per a aconseguir incrementar la biodiversitat local. L’objectiu és reduir o pal·liar l’impacte derivat del cultiu ultra-intensiu d’oliveres.
Continue reading →